Tratament-Parkinson

 

OXIGENAREA HIPERBARA IN TRATAMENTUL BOLII PARKINSON

 

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor.

Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.

Tulburările legate de boala Parkinson apar cel mai adesea între 50 și 70 ani; vârsta medie de apariție a bolii este de 57 ani. La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% și 80% din celulele din zona de control a activităților motorii sunt deja distruse.

Boala Parkinson are o evoluție progresivă, iar semnele și simptomele se acumulează în timp. Deși această afecțiune este potențial invalidantă, ea evoluează lent astfel încât majoritatea pacienților beneficiază de numeroși ani de viață activă după stabilirea diagnosticului.

Cele patru simptome principale ale bolii sunt tremurul, rigiditatea, instabilitatea posturală, precum și tulburările de echilibru și coordonare.

Pe mǎsurǎ ce pacienții ȋnainteazǎ ȋn vȃrstǎ simptomele devin tot mai pronunțate iar tratamentul mai puțin eficient.

Ȋn prezent, nu existǎ teste de laborator care sǎ ajute la diagnosticarea precoce a bolii Parkinson, ȋnsǎ cercetǎrile realizate de specialiști sunt tot mai axate pe descoperirea cauzelor care duc la apariția bolii pentru a se putea implementa un tratament specific.

Cu toate acestea aproximativ 5% din pacienții care suferǎ de Parkinson au mai puțin de 40 de ani.

Bǎrbații prezintă un risc cu 50% mai mare decȃt femeile de a dezvolta aceastǎ boalǎ.

Maladia este cunoscutǎ de sute de ani ȋnsǎ abia ȋn secolul al XIX-lea a fost denumitǎ Parkinson după medicul londonez James Parkinson, care a raportat pentru prima dată simptomele bolii în anul 1817, sub denumirea de paralizie spastică.

O persoană care suferǎ de maladia Parkinson are un nivel anormal de scǎzut de dopaminǎ ȋn creier.

Atunci cȃnd nivelurile de dopaminǎ sunt prea mici, oamenii ȋși controleazǎ mai greu mișcǎrile.

Dopamina este un neurotransmițǎtor implicat în trimiterea de mesaje cǎtre o parte a creierului care controleazǎ coordonarea și mișcarea.

Din nefericire, nivelul de dopaminǎ scade progresiv la pacienții cu Parkinson, astfel încât simptomele devin tot mai severe.

Deși existǎ cercetǎri ȋn derulare, pȃna ȋn acest moment oamenii de științǎ nu au reușit sǎ identifice care este cauza care determinǎ deteriorarea sau distrugerea celulelor cerebrale și implicit lipsa de dopaminǎ.

Simptomele bolii Parkinson pot varia de la o persoană la alta.

Semnele precoce pot fi ușoare și pot trece neobservate.

Acestea pot include: tremurǎturi la nivelul membrelor, mȃinilor sau la nivelul degetelor , mișcari încetinite in timp, reducerea capacitatii pacientului de a se mișca , rigiditate musculara care poate să apară în orice parte a corpului, limiteazǎ mișcǎrile și poate produce dureri ,afectarea posturii și a echilibrului , rigiditatea feței – figurǎ rigidǎ, mimica facialǎ este redusǎ , modificări la nivelul vorbirii.

HBOT este o terapie adjuvanta care sporește procesul natural de vindecare al organismului prin inhalarea oxigenului pur într-o cameră presurizata, la o presiune mai mare decat presiunea atmosferica și este utilizat pentru o mare varietate de afectiuni.

HBOT inundă creierul cu oxigen, care “trezeste” celulele deteriorate si promoveaza cresterea vaselor de sange noi pentru a le hrani.

De asemenea, mobilizeaza celulele stem proprii ale corpului si stimuleaza neurogeneza si formarea de neuroni noi – motiv pentru care HBOT reprezinta un tratament eficient pentru accident vascular cerebral, leziuni ale creierului si tulburari neurodegenerative, inclusiv Parkinson.

Oxigenul suplimentar și presiunea mărită combinată, măresc capacitatea de transport a oxigenului din sânge, determinând celulele neuronale deteriorate și neuronii să devină inundați cu acesta.

In cazul bolii Parkinson, fiind vorba de o boală degenerativă, care afectează neuronii, exista noi dovezi care arată cum terapia cu oxigen hiperbar (HBOT) ajută persoanele să-și recâștige activitatea neurologică și încetinește distrugerea neuronilor , prin :

– Imbunatațirea oxigenării creierului;

– Imbunatatirea memoriei si a performantelor mentale;

– Recuperarea si repararea tesutului cerebral deteriorat;

– Recâștigarea funcțiilor cognitive si motorii;

– Reducerea inflamarii creierului;

– Reducerea presiunii din interiorul cavitatii craniene;

– Regenerarea sistemului nervos prin crearea de celule noi si angiogeneza

– Facilitarea crearii de noi conexiuni cerebrale.

Doctorul Richard A. Neubauer, medic specialist în medicină hiperbară, a concluzionat la sfârșitul anilor ’70 că oxigenul hiperbar este capabil să stimuleze reactivarea zonei din jurul unei regiuni , care înconjoară zonele centrale ale unui accident vascular cerebral și a bolilor degenerative neurologice, cunoscută sub numele de penumbră ischemică.

Cantitatea diminuată de oxigen în zona penumbrei ischemice cauzează pierderea și inadecvarea funcțiilor corporale.

Această penumbră ischemică este formată din neuroni latenți.

Teoria Neubauer postulează că terapia cu oxigen hiperbar, îmbunătățete metabolismul cerebral prin îmbunătățirea funcționării neuronilor latenți, având ca efect activarea celulelor neuronale non-funcționale sau afectate și ajută la restaurarea funcțiilor în zonele creierului care sunt hipoxice (lipsite de oxigen).

Creșterea oxigenului în sânge obținută cu ajutorul HBOT, produce o serie de procese fiziologice care ajută la recuperarea țesuturilor corpului, de la mușchi și oase , la cele neuronale.

Oxigenul hiperbar este puternic antiinflamator, distribuie fluxul sanguin la nivelul sistemului nervos central, stimulează repararea țesuturilor nervoase și are efecte asupra neurotransmițătorilor.

Această combinație de efecte , realizează o îmbunătățire remarcabilă a imaginii clinice a pacienților, a calității vieții și a stării lor emoționale.

Oxigenul hiperbar stimuleaza sistemul imunitar natural al organismului, dezvoltarea de noi celule albe in sânge, modifică reacțiile imune și determină creșterea colagenului în intestin unde se află cca 80% din sistemul imunitar al organismului.

O mai bună funcționare a intestinului , se traduce într-o digestie mai bună, absorbția nutrienților și mai multe bacterii probiotice bune, care mențin sistemul nostru imunitar sănătos.

Un sistem imunitar sanatos este esential pentru recuperare in boala Parkinson.

Boala Parkinson este marcată de inflamație cronică și stres oxidativ constant.

Terapia cu oxigen hiperbar scade dramatic inflamația și diminuează stresul oxidativ prin creșterea vaselor de sânge noi în organism, oferind o nouă infrastructură de sânge bogat în oxigen pentru ajungerea la țesutul inflamat.

Oxigenul hiperbar creează un lanț pozitiv nou și continuu de efecte în organism, care ajută in recuperarea bolii Parkinson.

Mai multe studii susțin eficacitatea terapiei cu oxigen hiperbar (HBOT) la pacienții cu boală Parkinson.

Cercetările au arătat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor bolii la pacienții care au combinat tratamentul medicamentos cu terapia cu oxigen hiperbar: a scăzut rigiditatea și tremurul, îmbunătățirea posturii și a expresiei feței, mobilitate marita, precum și un somn mai bun.

In studiul efectuat de medicul rus Neretin Vla, in anul 1989, oxigenoterapia hiperbara a fost utilizată pentru tratamentul a 64 de pacienți suferinzi de boala Parkinson de diferite etiologii.

Sesiunile HBOT au fost efectuate zilnic, presiunea de tratament a fost de 1.5-2 ATA, timp de expunere 40-60 de minute.

Efectul benefic a fost marcat la 55 de pacienți, iar sindromul akinetic rigid a regresat într-o mare măsură la toti pacientii.

Rezultatele tratamentului s-au dovedit a fi mai bune la pacienții cu vârsta sub 65 de ani, cu o vechime a bolii nu mai mare de 5 ani.

In alt studiu , 5 pacienți cu boala Parkinson au fost tratați cu terapie cu oxigen hiperbar (HBOT) zilnic, timp de 60 minute, la o presiune de 1.5-2 ATA.

Toți cei 5 pacienți au raportat o scădere a tremurului și o îmbunătățire a starii generale.

Pacienții aflați sub tratament au urmat un curs inițial de 10 sedinte HBOT și au continuat tratamentul după cum a fost necesar pentru fiecare caz in parte.

Beneficiul tratamentului a fost restabilit în urma terapiei suplimentare cu oxigen hiperbar.

Autorii studiilor , au concluzionat ca terapia cu oxigen hiperbar (HBOT) este o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru pacienții cu boala Parkinson.

Referinte:

Weiss, Jefferey N., Hyperbaric Oxygen Treatment of Parkinson’s Disease WCHM, 40-42

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2618228

https://oxfordrecoverycenter.com/parkinsons-disease/

http://www.txhbo.com/hyperbaric-oxygen-therapy-for-parkins…/

traducere : Hiperbar Romania

 

 

 

Loading