Tratament-Ateroscleroza
Beneficiile Oxigenarii Hiperbare în Ateroscleroză
Complicațiile aterosclerotice reprezintă cea mai importantă cauză de morbiditate și mortalitate la pacienții diabetici. Recent, s-a observat că oxigenarea hiperbară poate reduce progresia bolii.
Într-un studiu realizat în Turcia, în cadrul Academiei Medicale Militare Gulhane, se arată că această terapie îmbunătățeste, în cazul pacienților cu diabet și complicații ale diabetului, indicele glicemic, simptomele aterosclerozei și markerii inflamatori. În studiu au fost incluși 28 de pacienți.
Pacienții au urmat o schemă de tratament care a presupus administrarea de oxigen pur , timp de 105 minute, de cinci ori pe săptămână, ajungând la un total de 30 de ședințe. Au fost cuantificați următorii parametrii: glucoza liberă din sânge, hemoglobina glicozilată (HbA1c), insulina, proteina C-reactivă, acidul uric, volumul mediu plachetar, hemoleucograma completă, profilul lipidic.
Rezultatele finale ale studiului au arătat că, după cele 30 de ședințe de tratament, toți acești parametri erau îmbunătățiți.
Hipoxia declanșează diverse procese celulare, atât în condiții fiziologice cât și patologice, fiind implicată, de asemenea, și în apariția aterosclerozei.
Dovezile relevante privind rolul clinic al hipoxiei în progresia aterosclerozei sunt furnizate, mai ales, de pacienții cu apnee obstructivă în somn.
În timpul somnului, acești pacienți trec prin cicluri cronice intermitente de hipoxie și reoxigenare (hipoxia intermitentă cronică) și au un risc mult mai mare de dezvoltare, în timp, a aterosclerozei și a afecțiunilor cardiovasculare complementare.
Așadar, creșterea nivelului de oxigen în țesuturile hipoxice, prin oxigenare hiperbara , atenuează procesele de oxidare lipidică și proinflamatorii, crescând, totodată, sinteza de enzime antioxidante.