Tratament-Migrene
OXIGENAREA HIPERBARA IN TRATAMENTUL MIGRENEI
Migrena reprezintă aproximativ 10% din totalul sindroamelor de algii cefalice și se definește ca o cefalee recurentă, paroxistică, având un caracter pulsatil și de hemicranie asociată cu fenomene oculare, cu tulburări vegetative, care debutează în majoritatea cazurilor în adolescență.
Poate avea caracter familial, pe fondul unei predispoziții genetice și în contextul existenței unor factori predispozanți declanșatori.
Afectează 7-10% din populația adultă. Debutează, cel mai adesea, între sfârșitul adolescenței și 40 de ani (în 50% din cazuri, primul atac migrenos se produce înainte de vârsta de 20 de ani, și aproximativ 90% înainte de vârsta de 40 de ani).
Femeile sunt de trei ori mai afectate.
La nivel mondial, una din 5 femei si unul din 15 barbati sufera de migrena.
Alte statistici indica faptul ca apare la mai mult de 10 % din populatie.
Este a treia cea mai prevalenta afectiune din lume si a sasea din cele mai debilitante.
Ultimele date indica faptul ca, din pacate, migrena ramane o problema de sanatate publica subdiagnosticata.
Principalul simptom al migrenei este durerea severa de cap, insotita adesea de greata, varsaturi, sensibilitatea la zgomote si lumina, tulburari de vedere (flash-uri – lumini puternice aparute in fata ochilor, puncte negre, zig-zaguri), senzatie de ameteala sau tulburari de echilibru, deficit de vorbire, furnicaturi care debuteaza la nivelul mainii sau degetelor si care migreaza spre gat si fata.
Cauzele aparitiei migrenei pot fi:
– Factori hormonali
– Tulburari emotionale (stres, anxietate, tensiune psihica, stari de soc, depresie);
– Factori fizici (somnul insuficient, tensiunea musculara la nivelul gatului si a umerilor, hipoglicemie);
– Dieta ( mese neregulate, deshidratarea, consumul de alcool, cofeina, alimente procesate);
– Factori de mediu (variatii climaterice, fumatul, lumina puternica, expunerea indelungata in fata televizorului sau computerului);
Motivul pentru care terapia cu oxigen hiperbar – HBOT se foloseste in cazul migrenelor si a durerilor de cap cronice, este cunoscut de altfel – terapia HBOT măreste fluxul sanguin cerebral, furnizând astfel oxigen în zone ale creierului care sunt considerate a fi hipoxice (lipsite de oxigen).
Cantități mai mari de sânge și oxigen stimulează țesuturile cerebrale și ajută la regenerarea neuronilor.
HBOT reduce, de asemenea, inflamarea țesuturilor cerebrale si ajută la refacerea sistemului nervos central.
S-a demonstrat că HBOT modifică cantitatea de flux sanguin în creier în timpul episoadelor de migrena.
În plus, HBOT poate modifica în mod favorabil unele dintre substantele care induc migrenele (serotonina și substanța P).
Atât studiile publicate, cât și cele nepublicate, arată că HBOT este eficient pentru întreruperea migrenei la 80% dintre pacienți, în 40 de minute de terapie.
Effedal si colaboratorii (2004), a constatat că utilizarea profilactică a HBOT pentru prevenirea durerilor de cap si a migrenelor, poate reduce numărul de atacuri migrenoase.
Inhalarea de oxigen sub presiune , este susținută ca un tratament eficace pentru migrene. S-a constatat că eficacitatea creșterii concentrațiilor de oxigen din sânge si plasma , în cefaleea vasculară este mediată de efectul vasoconstricției și al metabolismului , datorata oxigenoterapei hiperbare HBOT.
Oxigenul hiperbar poate oferi un nivel mult mai mare de oxigenare a sângelui decât oxigenul normobaric, iar în studiile recente a fost utilizat în tratamentul cefaleei de tip cluster.
Scopul acestui studiu a fost de a compara efectele oxigenului hiperbar și oxigenului normobaric în migrenă.
20 pacienti suferinzi de migrena, au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri și au fost monitorizati într-o cameră hiperbara în timpul unui atac tipic de cefalee.
Gravitatea globală a durerii de cap a fost măsurată printr-o scală descriptivă verbală înainte și după expunerea la oxigen.
Un grup a primit 100% oxigen la 1 ATA (normobaric), în timp ce celălalt a primit oxigen 100% la 2 ATA (hiperbar).
Unul dintre cei 10 pacienți din grupul normobaric a obținut o ameliorare semnificativă a simptomelor de durere de cap, în timp ce 9 din 10 pacienți din grupul hiperbar au obtinut ameliorari semnificative sau totale dupa terapie.
Ulterior, cei 9 pacienti care nu au obtinut ameliorari cu oxigenul normobaric, au primit terapie cu oxigen hiperbar .
Toate cele nouă cazuri au obtinut ameliorari semnificative sau totale.
Rezultatele sugerează că oxigenul hiperbar este extrem de util în gestionarea abortivă a migrenei.
Posibilitățile pentru mecanismul acestui efect, pe lângă vasoconstricție, includ o creștere a proceselor metabolice care produc energie și a neurotransmițătorilor din creier , care necesită oxigen molecular.
Într-un studiu realizat de dr. William Fife și de dr. Caroline Fife, HBOT a fost administrat la 26 de pacienți care au prezentat durere de cap-migrenă. Au fost utilizate presiuni între 1.5 și 2 ATA.
Toți pacienții, cu excepția unuia, au obținut o ameliorare totală a simptomelor de migrena, inclusiv doi pacienți care au avut paralizie temporară pe o parte a feței înainte de tratamentul cu HBOT.
Studiile terapeutice in care s-a folosit oxigenoterapia hiperbara , arată că timpul dintre atacurile de migrena este in mod semnificativ crescut si o migrenă puternica poate fi stopata complet , în 30-60 de minute de la începerea tratamentului in camera hiperbara.
Sursa :
traducere : Hiperbar Cluj-Napoca