Accident vascular cerebral
OXIGENOTERAPIA HIPERBARA IN RECUPERAREA POST-ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecţiune neurologică acută, gravă, rezultată în urma blocarii irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală.
În 2010, aproximativ 17 milioane de oameni au decedat din cauza unui accident vascular cerebral, iar 33 de milioane de oameni au avut un accident vascular cerebral și sunt în viață.
Aproximativ jumătate dintre persoanele ce au avut atac vascular cerebral trăiesc mai puțin de un an sau raman cu dizabilitati pentru toata viata.
Letalitatea prin accidente vasculare cerebrale este de 11% printre femei si 8,4% printre bărbaţi.
Stilul de viață nesănătos este principala cauză a accidentului vascular cerebral (AVC). O mare parte a AVC pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc.
Studiul InterStroke a demonstrat că 10 factori de risc influențabili sunt responsabili pentru apariția a 91% dintre accidentele vasculare cerebrale.
Printre aceștia, se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psiho-sociali
Cei care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral sunt adesea rămași cu probleme de lungă durată, printre care:
• paralizie și /sau slăbiciune pe o parte a corpului, ceea ce duce la probleme majore de mobilitate ;
• afectari ale funcțiilor cognitive cum ar fi concentrarea, memoria, conștientizarea spațială și capacitatea de a gândi și de a raționa;
• dificultăți de comunicare, inclusiv vorbire, scriere, citire și înțelegere ;
• tulburări de vedere sau vedere dublă;
• probleme intestinale și / sau de vezică urinară.
Terapia cu oxigen hiperbar (HBOT) implică administrarea de oxigen pur sau aer îmbogățit in oxigen, la presiuni atmosferice mai mari decât cele normale în interiorul unei camere construite special în acest scop.
Oxigenul suplimentar și presiunea mărită combinată, măresc capacitatea de transport a oxigenului din sânge, determinând celulele neuronale deteriorate și neuronii să devină inundați cu acesta.
In cazul AVC, exista noi dovezi care arată cum terapia cu oxigen hiperbar (HBOT) ajută persoanele să-și recâștige activitatea neurologică și funcționalitatea prin:
– Imbunatatirea oxigenarii creierului;
– Imbunatatirea memoriei si a performantelor mentale;
– Recuperarea si repararea tesutului cerebral deteriorat;
– Recâștigarea funcțiilor cognitive si motorii;
– Reducerea inflamarii creierului;
– Reducerea presiunii din interiorul cavitatii craniene;
– Regenerarea sistemului nervos prin crearea de celule noi si angiogeneza
– Facilitarea crearii de noi conexiuni cerebrale.
S-a constatat că, în urma unei leziuni cerebrale din orice cauză, există o zonă de “neuroni în relanti” (de rezerva) în zona penumbrei ischemice, care sunt încă viabili și potențial salvabili dacă sunt tratati corect.
Această zonă constă din neuroni latenți între zonele țesuturilor moarte și țesutul sănătos neafectat care le înconjoară. Se pare că există suficient oxigen disponibil acestor celule pentru a menține mecanismele vieții celulare și de pompare a ionilor, dar nu este suficient pentru a genera potențial de acțiune si pentru a le permite să acționeze ca neuroni funcționali.
“După AVC , veți vedea mai multe tipuri de leziuni ale creierului. Cea mai severă este necroza. Țesutul acesta este mort . Dar, în jurul țesutului necrotic, vedeți zone care au încă o funcție metabolică. Aceste zone pot fi îmbunătățite “, spune dr. Shai Efrati.
El susține că aceste celule sunt compromise, cu suficientă activitate metabolică pentru a rămâne în viață, dar nu suficientă pentru o activitate normala. Oxigenul suplimentar furnizat de terapia hiperbara, ajută aceste celule să se vindece și să-și recâștige funcția metabolică normală.
In 1990, Dr. Neubauer – medic specialist in medicina hiperbara, a publicat un studiu în “The Lancet”, care a fost o validare deosebit de robustă a puterii oxigenului in accidentul vascular cerebral. Dr. Neubauer a demonstrat că pacientul său in varsta de 60 ani, in urma unui accident vascular cerebral, si-a recuperat funcțiile neurologice dupa terapia cu oxigen hiperbar.
Ceea ce este cel mai notabil în acest caz, este că îmbunătățirea a avut loc la 14 ani după accidentul vascular cerebral sever al pacientului.
Dr. Paul Harch (primul presedinte al Asociatiei Internationale Medicale Hiperbare – IHMA ) este considerat autoritatea de vârf la nivel mondial în medicina hiperbara, cu o experiență de peste 30 de ani. El a prezentat dovezi clinice concludente că HBOT poate îmbunătăți simptomele post-accident vascular cerebral.
Unul dintre cazurile doctorului Harch, a implicat un pacient de vîrsta de 68 de ani, de sex masculin. După terapia HBOT, functiile cognitive au fost restabilite si capacitatea motorie a fost vizibil imbunatatita.
Studii recente, efectuate la departamentul de oxigenoterapie hiperbara de la Centrul Medical Assaf Harofeh din Israel, la pacienții care suferă de deficiențe neurologice cronice cauzate de accident vascular cerebral (AVC), leziuni cerebrale traumatice (TBI) sau leziuni cerebrale anoxice (ABD), au demonstrat că HBOT poate ameliora simptomele și îmbunatateste functiile tesutului cerebral.
Studiul pe pacientii cu AVC, cu deficiente neurologice cronice, a avut scopul de a evalua daca cresterea nivelului de oxigen dizolvat de HBOT ar putea activa o regenerare a tesutului cerebral deteriorat (neuroplasticitate).
A fost efectuat un studiu prospectiv, randomizat și controlat, incluzând 74 de pacienți .
Toți pacienții au suferit un accident vascular cerebral cu 6-36 luni înainte de includere și au prezentat cel puțin o disfuncție motorie.
Toți au primit două luni de tratament, în total 40 de ședințe, cinci zile pe săptămână.
Rezultatele au aratat ca functiile neurologice si calitatea vietii tuturor pacientilor din studiu s-au imbunatatit in mod semnificativ in urma sesiunilor HBOT.
Rezultatele imaginii SPECT (CT) au fost bine corelate cu imbunatatirea clinica a pacientilor, ceea ce inseamna ca imagistica a aratat o imbunatatire a aportului de sange si viabilitatea tesutului cerebral deteriorat.
Rezultatele indica faptul ca HBOT poate duce la imbunatatiri semnificative neurologice la pacientii cu accident vascular cerebral, chiar si dupa multi ani de cand accidentul vascular cerebral a avut loc.
Un un al doilea studiu, a fost efectuat cu pacientii care sufera de simptome post-AVC. Scopul cercetatorilor a fost de a aborda efectele specifice ale HBOT asupra deficientelor de memorie dupa un accident vascular cerebral in etapele cronice tarzii.
Protocolul a inclus 40-60 de sesiuni, cinci zile pe săptămână, iar testele cognitive de memorie au fost administrate înainte și după terapia cu HBOT.
Rezultatele au aratat imbunatatiri semnificative in toate cazurile dupa terapia cu HBOT.
Studiul a concluzionat că rezultatele ilustrează potențialul enorm al HBOT de a îmbunătăți functiile creierului si a ajuta la recuperarea pacienților post-AVC, chiar și după ani de la aparitia acestuia..
Sursa:
http://www.umfcv.ro
http://www.hyperbaricoxygentherapy.co.uk
http://www.assafh.org